Nejlepší lék: ZDRAVÍ

Krásný den všem,

přinášíme vám další báječný lék, který zažene veškerý strach. A tímto lékem je zdraví.

 

nejlepsi-lek-na-strach-je-zdravi

 

A protože dobře víme, že zdraví organismu začíná ve střevech, tak vám přinášíme recept, který bude zcela jistě blahodárný pro vaše střeva. U nás v Měsíčnici si zdraví udržujeme, kromě dobré nálady, i častým pojídáním pickles ‒ tedy mléčně kvašené zeleniny. Kvašená zelenina je doslova vitamínovou bombou, navíc v našem organismu působí zásadotvorně a obsahuje nepřeberné množství enzymů.

PŘÍPRAVA PICKLES

Jak si tuto dobrůtku připravíme? Můžete zkusit jakoukoliv zeleninu. My máme ve velké oblibě ředkvičky, kedluben gigant, dýni kompotovou, brokolici nebo třeba květák.

Vezměte si čistou, suchou sklenici. A do ní nandejte zeleninu, buďto jeden druh nebo směs (např. bílé zelí, červená řepa, mrkev, cibule). Zeleninu zalijte předem převařenou vychladlou a osolenou vodou. Na jeden litr vody dejte dvě lžíce soli (nejlepší je růžová sůl Cereus).

Lahev neuzavírejte pevně, víčko nechte mírně nadzvednuté, aby byl umožněn přístup vzduchu. Za tři až pět dnů má zelenina příjemně nakyslou chuť a kromě toho, že báječně chutná, vám vyladí trávení.

Věřte, že při pravidelném pojídání pickles (stačí malá miska denně) se vám všechny nemoci zdaleka vyhnou.

recept-pickles

 

A dalším receptem pro zdraví je makové mléko. Mák je v současnosti hodnocen jako superpotravina. Obsahuje velké množství vápníku, který je základním stavebním kamenem kostí a zubů, je důležitý pro dobrou činnost nervové soustavy, reguluje správné fungování svalů i srdeční rytmus. Rovněž mák ve zvýšené míře obsahuje antioxidant vitamín E, vlákninu a dále většinu důležitých minerálů, jako je draslík, hořčík, zinek, fosfor a železo. Má vysoký obsah zdravých tuků, bohatých na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

recept-makove-mleko

PŘÍPRAVA MAKOVÉHO MLÉKA

Využijme, že teď máme relativně dostatek času, a vyzkoušejme ze zázraku přírody, jakým mák bezesporu je, udělat chutný nápoj.

100 g máku umeleme na mlýnku na mák. Namletý mák zalijeme 600 ml vody. Necháme přes noc stát při pokojové teplotě, než jdeme spát, občas promícháme. 

Ráno opět promícháme a umixujeme v mixéru po dobu několika minut na nejvyšší otáčky. Poté směs přecedíme přes plátýnko či jemné sítko. Vlijeme do sklenice, uzavřeme a dáme do chladničky. Toto mléko bychom měli spotřebovat do dvou dnů.

Makové mléko můžeme používat i jako náhradu běžného mléka do pečení, je vhodným nápojem i pro alergiky a vegany.

 

Přejeme vám dobrou chuť! A v sobotu se těšte na naše sdílení zajímavých informací.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Děkujeme.