Vánoční tvoření krásy
Víte, že naše babičky připravovaly o Vánocích 12 druhů cukroví? Vysvětlovaly to tak, že 12 druhů cukroví odpovídá 12ti Ježíšovým apoštolům. Přinášíme vám sice jen 1, za to 150ti letý rodinný recept, který když vyzkoušíte, určitě sklidíte chválu celé rodiny. Hned si můžete vyzkoušet tvoření krásy v praxi. A jako bonus přikládáme recept na Vánoční černou omáčku, která je naprosto luxusní. Přejeme vám dobré chutnání!
ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
Nejprve na vále smícháme sypké přísady, pak přidáme dva žloutky, nakonec zapracujeme změklou heru. Vše zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do mikrotenové folie a necháme v lednice do druhého dne odpočívat. Pak těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé čtvrtky vyválíme dlouhý váleček a z něj odkrajujeme kousky, které plníme do formiček košíčků. Pečeme na 140 °C. Po upečení necháme jednotlivé kousky vychladnout a vyklopíme z formiček. Naplníme náplní. Náplň:
Vše dobře rozmícháme, necháme chvíli ztuhnout v chladu a naplníme košíčky. Do druhého dne necháme v chladu, pak zdobíme čokoládovou polevou a mandlemi. |
ČERNÁ OMÁČKA
Švestky uvaříme ve vodě (asi 2 litry), scedíme, do slité vody přidáme nastrouhaný perník, dobře rozmícháme a krátce povaříme. Přidáme rozinky, mandle a ořechy, dále švestková povidla, šťávu z celého citronu, trochu skořice a vanilky. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Podle chuti můžeme ještě dosladit tmavým třtinovým cukrem. Tato omáčka vydrží v chladu klidně týden, je výborná k vánočce. Můžeme ji podávat studenou nebo teplou. |
Tvoření krásna se může týkat i dekorování domovů. Přinášíme vám inspiraci a vánoční pozdrav z Měsíčnice.