Srpen v zahradě

SRPEN V ZAHRADĚ

Stále ještě si můžeme užívat léta, volného času a teplých večerů. Ale chladnější rána nám pomalu připomínají, že léto tu nebude věčně. Tato připomínka je však velmi mírná, a proto nám nijak nekazí radost z léta.

Zahrada stále ještě překypuje úrodou, barvami všemožných květů, vůní bylinek i ptačím zpěvem. Srpen je výbornou příležitostí k úvahám o možných vylepšeních zahrady. Venku stále trávíme spoustu času, a tak si můžeme popřemýšlet, jestli by se někde nehodilo doplnit lavičku, vybudovat kamennou zídku či posezení s krbem, založit nový záhon, třeba zvýšený nebo umístit treláž pro pnoucí rostliny apod.

Toto plánování neznamená, že bychom měli vše hned realizovat. To si necháme až na podzim. V srpnu se věnujeme stejně jako v červenci zpracování úrody a nezapomínáme ani na odpočinek a posezení s přáteli, protože to nám velmi prospívá. Čerstvé, právě utržené ovoce či sklizená zelenina mají spoustu cenných látek a prospějí našemu tělu. Chvíle strávené s přáteli jsou zase ty nejlepší vitamíny pro duši.

Co děláme na zahradě v srpnu?

  • Především sklízíme a zpracováváme ovoce, jako jsou meruňky, broskve, ryngle, letní jablka, pozdní rybízy či višně, kanadské borůvky, aronie, dřínky apod.
  • Pokud nám na zahradě vyrostl špendlík, rozhodně nezavrhneme jeho drobné plody, které v syrovém stavu nejsou nijak lákavé. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud toto ovoce přidáme do směsných džemů nebo sirupů, nebudeme zklamáni.
  • Vykopáváme rané brambory. Brambory bychom měli sklízet za suchého počasí, ideálně když je pod mrakem. Po vykopání je necháme krátce oschnout. Oddělíme od sebe hlízy, které jsou nakopnuté, drobné hlízy a zdravé střední a velké hlízy a uskladníme je ve sklepě zvlášť v jednotlivých bedýnkách. Po vykopání dbáme na to, abychom nenechali hlízy dlouho ležet na světle, došlo by k jejich zezelenání, čímž by nebyly vhodné ke zpracování.
  • Na uvolněná místa na záhonech dosazujeme ledový salát, čínské zelí, zelí červené a bílé, kedluben gigant a vyséváme ředkvičky, ředkve, špenát a polníček.
  • Střiháme odkvetlé trvalky.
  • Sklízíme rajčata, papriky, okurky, dýně, cukety, patizony, mrkev, červenou řepu, saláty, mangold, letní pórek apod.
  • Cibuli sklízíme za slunného počasí, rozložíme ji do řádků na suchou zem a necháme přes den na sluníčku sušit. Pak ji sbíráme a svazujeme do svazků. Svazky cibule sušíme pověšené v přistíněném a před deštěm krytém místě. Cibule je usušená, když nať i vnější slupky jsou zcela suché. Pak ji opatrně dočistíme, odstřihneme kořínky, uložíme do bedýnek a dáme do chladu a temna.

 

NÁŠ TIP: RECEPT NA SMETANOVÝ DORT

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 ušlehaná šlehačka
  • 3 vanilkové cukry
  • 1 a půl balíčku piškotů
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • čerstvé ovoce
  • čerstvé nebo zmražené borůvky
  • datlový sirup

A JAK DÁLE POSTUPOVAT?

V míse smícháme zakysané smetany, ušlehanou šlehačku a vanilkové cukry. Pak vezmeme dortovou formu a vyložíme ji pečícím papírem. Na dno naskládáme piškoty, na ně nalijeme polovinu hmoty a naskládáme čerstvé ovoce nakrájené na plátky. Potom ovoce přelijeme druhou polovinou hmoty. Nahoru naskládáme zbytek piškotů a vše zalijeme borůvkami svařenými s vodou, jedním pudinkovým práškem a datlovým sirupem (0,5 kg borůvek, 650 ml vody, 4 lžíce datlového sirupu, 1 vanilkový pudink).

Dortovou formu zakryjeme alobalem nebo přetáhneme potravinovou fólií a dáme do chladničky ztuhnout. Dobrou chuť!