Říjen v zahradě

ŘÍJEN V ZAHRADĚ

Všimli jste si, že říjen je jedinečný tím, jak je proměnlivý? Jak různě pociťujeme jednotlivé dny? Když prší, je zataženo, chladno, fouká vítr, tak si říkáme, že zima už klepe na dveře. Ale vysvitne slunce a my odkládáme bundy a kocháme se tou hojností barev a vůní a máme najednou pocit, že si budeme zahradu užívat ještě hodně dlouho. Toto přesvědčení nám ale vydrží jen potud, dokud se opět nezatáhne obloha.

Je-li nám počasí v říjnu nakloněno a slunečné dny převažují, pak je to opravdu nádhera. Stále můžeme obdivovat květy jiřin, aster, hvězdnic, ale i růží a rdesna. Stromy nás fascinují pestrým listím i barevnými plody. Pastelové něžné tóny léta nahradí gejzíry intenzivních teplých barev od žluté přes oranžovou, červenou a rudou, až ke skořicově a čokoládově hnědé. Zahradu zdobí dýně všech tvarů, velikostí i barev. Říjen je vlastně nejbarevnějším měsícem v roce. Je časem, kdy pod vidinou brzké zimy chystáme dobroty ke společnému posezení u stolu, až bude venku nevlídno. Venku zcela specificky voní půda a doma zase burčák, povidla, pečený čaj a dýňový kompot a my se začínáme těšit na zimní zpomalení.

Co děláme na zahradě v říjnu?

  • Stříháme odkvetlé části trvalek.
  • Pokud máme jezírko, odstraníme suché rostliny nad hladinou vody.
  • Vysazujeme cibuloviny (narcisy, tulipány, sněženky, bledule, krokusy apod.).
  • Provádíme poslední sečení trávy.
  • Rýpáme záhony a zapravujeme do půdy organickou hmotu – trávu, listí, zelené hnojení (svazenka, hořčice), dřevěný popel, hnůj (nejlépe koňský). Organická hmota obohatí půdu o mnoho živin a cenných stopových prvků a zároveň velmi zlepší vodozádržnost půdy.
  • Sklízíme pozdní odrůdy jablíček a hrušek.
  • Hrabeme listí.
  • Uklízíme nábytek a dekorace, které by poškodil mráz.

 

 

NÁŠ TIP: RECEPT NA ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

3 kg vypeckovaných švestek

0,5 kg cukru

3 lžíce 8% octa

 

A JAK MÁME DÁLE POSTUPOVAT?

Vyzrálé až přezrálé vypeckované švestky nasypeme do kastrolu, zasypeme cukrem a přelijeme octem. Vše důkladně promícháme, přikryjeme poklicí a necháme proslazovat do druhého dne. Poté dáme na plotnu a přivedeme k varu. Nemícháme. Hodinu vaříme švestky dost prudce, pak snížíme teplotu a necháme velmi mírně probublávat pět hodin. Povidla neochutnáváme, ani se jich nijak nedotýkáme. Povidla se nepřipálí. Hustá vařící povidla na konci vaření promícháme, rozmixujeme, nalijeme do sklenic a zavíčkujeme. Sterilujeme 20 min.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Děkujeme.